ANKARA İL KÜLTÜR VE TURİZM MÜDÜRLÜĞÜ

Termal Turizm


Kızılcahamam Kaplıcaları;

Kızılcahamam ilçesinde bulunan Kızılcahamam kaplıcasında suların ısısı büyük kaynakta 47 C°, küçük kaynakta ise 44 C°, maden suyu kaynağında 19,5 C°, acısu kaynağında ise 37 C° dir. Su, fiziki ve kimyasal bileşim olarak hipertermal hipotonik sular sınıfında yer alır. Kaplıca alanında bulunan konaklama tesislerinden içme ve banyo kürleri şeklinde yararlanılır. İçme kürleri, karaciğer, safra kesesi, mide ve bağırsak rahatsızlıkları, metabolizma hastalıkları üzerinde, banyo kürleri ise kalp, dolaşım bozuklukları ve romatizma üzerinde etkilidir.
Kızılcahamam Çerkes yolu üzerinde Güvem Bucağı’nın 2 km batısında yer alan Sey Hamamı’nın kaynağında su ısısı 43 C° dir. Su bikarbonatlı sodyumlu, kalsiyumlu, karbondioksitli ve flüorürlü bir yapıya sahiptir. Termal tesislerden içme ve banyo kürleri olarak yararlanılır. Termal suların romatizma, eklem ve kireçlenme, mide ve bağırsak, kan dolaşımı, sinirsel hastalıklar, karaciğer ve safra kesesi, beslenme bozuklukları gibi hastalıklara olumlu etki yaptığı bilinmektedir.

Haymana Kaplıcaları;
Osmanlı Dönemi’nde Yaban Hamamı olarak bilinen kaplıcalar 19. yüzyılda hizmete girmiş ve sonrasında Haymana ilçe merkezi bu kaplıcaların çevresinde kurulmuştur. Cimcime Sultan, Medrese ve Seyran kaplıcaları meşhur olanlardır. Zaman içinde ilçe merkezinde çok sayıda tesis hizmete girmiştir. Haymana termal suyu dünyanın en iyi termal sularından biri olup sıcaklığı 44 o C’dir. Bileşiminde; bikarbonat, kalsiyum, sodyum, magnezyum ve karbondioksit bulunan su, renksiz ve kokusuzdur. Kaplıcaların romatizma, aproz, siyatik, çocuk felci, romatiod, atride iyi geldiği; beyin, omurilik, solunum yolu, deri ve kadın hastalıkları tedavisinde kullanıldığı ayrıca damar sertliği, bronşit, kireçlenme tedavisinde kullanıldığı; ilaveten müzmin mafsal, damar sertliği, safra kesesi ve böbrek taşlarının dökülmesine yardımcı olduğu, bazı sinir sistemi bozuklukları, bel ve boyun fıtıkları yüksek tansiyon ve hatta kalp yetmezliğine de iyi geldiği bilinmektedir.

Ayaş Kaplıcaları;
Ayaş ilçe merkezinde bulunan ve 17. yüzyıla tarihlendirilen Tarihî Paşa Hamamı ayrıca Selçuklu Dönemi’nden kalma Tarihî Karakaya Kaplıcası başta olmak üzere Ayaş ilçesi sınırları içerisinde kaplıca ve termal oteller bulunmaktadır. Şifalı içme suyu olarak kullanılabilen kaplıcalardaki suların mide, bağırsak ve karaciğer tembelliklerinin giderilmesine, safra kesesi ve böbrek taşı ve kumlarının dökülmesine, idrar yolları iltihaplarının tedavisine, sindirim sistemi parazitlerinin dökülmesine, kabızlığa ve hazımsızlığa iyi geldiği söylenmektedir. Ayrıca kanda bulunan toksinlerin dışarı atılmasına da yardımcı olduğu bilinmektedir. Kaplıca olarak kullanıldığında romatizma, lumbago, siyatik, nevralji, nevrit, polinevrit, kadın hastalıkları tedavilerine yardımcı olmaktadır. Kaplıcalarda kadın ve erkekler için ayrı havuzlar bulunmaktadır. Ayaş ve çevresinde çok sayıda yeni özel termal tesis işletmeye açılmış, bazı tesislerin de inşaatı devam etmektedir.

Sincan Kaplıcaları;

Ayaş-Ankara Karayolu’nun yakınında Sincan ilçe merkezinin girişinde bulunan jeotermal sahası üzerinde, kaplıca, termal otel ve aqupark gibi tesisler bulunmaktadır. İçme olarak da kullanılan şifalı suyun derecesi 36o -42o arasında değişmektedir. Sodyum, klorür, bikarbonat, florür, bromür ve sülfat içeren bu şifalı su; romatizmal hastalıklar, eklem hastalıkları, kronik bel ağrıları, yumuşak doku rahatsızlıkları, tendilit, tükenmişlik sendromu, kronik ağrılar, kas ağrıları, kasların zayıflaması, kireçlenmeye bağlı ağrılar, sedef hastalığı, nörodermit, mekanik bel ve boyun ağrıları, ortapedik operasyonlar sonrasında oluşan rahatsızlıklara iyi gelmektedir. Tesislerde Türk hamamı, havuz, özel banyo ve aile banyosu hizmeti verilmektedir. Tesislerden günübirlik ve konaklamalı olarak faydalanılabilmektedir.

Beypazarı Kaplıcaları;
Beypazarı ilçesindeki Dutlu-Tahtalı kaplıca ve içmelerinin sıcaklığı 31C° ile 52 C° derece arasında değişir. Kaplıca suyu, klorür, sülfat, sodyum, kalsiyum ve karbondioksit içerir. Cilt hastalıkları, karaciğer, safra kesesi, pankreas ve damar sertliği rahatsızlıklarına iyi gelmektedir.

Çubuk Kaplıcaları;
Çubuk ilçesindeki Melikşah kaplıca suyunun ısısı 31 C° dir. Kaynak suları kalsiyum, magnezyum ve bikarbonat içermektedir. Mide, karaciğer, pankreas, damar sertliği, akciğer hastalıklarına iyi gelir.