T.C. KÜLTÜR VE TURİZM BAKANLIĞI ANKARA İL KÜLTÜR VE TURİZM MÜDÜRLÜĞÜ

KALECİK KARASI

Ankaraya ozgu başka bir meyve bitkisi de Kalecik Karasıadıyla bilinen uzum turudur. Kalecik Karası, Kızılırmak vadisinin Ankara ili Kalecik ilcesi sınırları içinde yetiştirilen, yoresel koşullarda gosterdiği performansı ile ulkemizin onemli bir kırmızışaraplık uzum ceşididir. Bitki dikildikten sonra 3 yıl icinde uzum vermeye başlar. 1 dekar alandan yaklaşık 1 ton urun alınır, 1 kg uzumden ise 1 şişe şarap yapılabilir. İlce topraklarının buyuk bolumu kahverengi veya kırmızı- kahverengi topraklardan oluşur. Kalecik Karasınen kendine ozgu bileşimi bol miktarda kalsiyum içeren bu toprak turunden kaynaklanır. Bu topraklar kendine gore iklimsel ozellik gsteren bolgelerden oluşur. İlceyi boydan boya gecen Kızılırmak nehrinin oluşturduğu ozel mikro-klima, bu toprak ozellikleri ile birleşerek Kalecik Karasının ulkenin en onemli kırmızışaraplık uzumu ozelliği kazanmasına neden olur. Başka coğrafi alanlara taşınan uzum fi desi Kalecik Karası bitkisi olma ozelliğini kaybetmektedir. Bir başka deyişle,Kalecik Karası kırmızışarabı sadece Kalecik ilçesinde yetiştirilen uzumlerden elde edilebilir.