T.C. KÜLTÜR VE TURİZM BAKANLIĞI ANKARA İL KÜLTÜR VE TURİZM MÜDÜRLÜĞÜ

ANKARA TAVŞANI

Dunya olceğinde Avustralya’dan Fransa’ya kadar pek cok ulkede yetiştirilen ve sayıları milyonlarla ifade edilen Ankara tavşanı, anayurdundaki birkac çiftlikte yetiştirilmektedir ve sayıları, ancak; bin civarındadır. Tarihi belgelere gore Ankara tavşanı 1723 yılında Anadolu’dan tamamen yok olmuştur. Almanya’da yaşayan bir Turk vatandaşı tarafından yeniden ana yurduna getirilen Ankara tavşanı Kayseri ilindeki bir ciftlikte yeniden yetiştirilmeye başlanmıştır. Ankara’da Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığına ait bir Enstitude de yetiştirilen Ankara tavşanını sayısı 500–1000 arasındadır. Tesadufen bulunan bu ırkın ana yurdunda yaygınlaştırılması calışmaları devam etmektedir. Cok değerli olan Ankara Tavşanı ana yurduna kolay uyum sağlamıştır. Ankara tavşanı bir doğumda 4 ile 14 arasında yavru doğurur. Yılda 40 cm bir uzunluğa ulaşan tuyleri henüz 2-3 aylıkken kırkılır. Her hayvan yılda ortalama olarak 1kg yun verir. Tuyu hafi ftir ve yuksek ısı tutar. Angora kazak uretimi icin olduğu kadar elektromanyetik etkisi nedeniyle romatizma hastaları icin uretilen giyeceklerde kullanılan Ankara tavşanının yunu altın değerinde olup, hafi ftir ve yuksek ısı tutar. Ankara tavşanından elde edilen Angora yunu, koyunun yunune gore sekiz kat daha fazla ısı vermekte ve alerjiye yol acmamaktadır. Bu tavşanın yununden yapılan korse, dizlik, ic camaşırı, fi zik tedavi ve nevraljide kullanılan termal giysiler, dolaşım bozukluğu hastaları ve romatizma hastalarının cok ihtiyac duyduğu sıcak giysileri sağlamaktadır.